Marjojen terveysvaikutukset

torstai 02.04.2020

Tutkimusten mukaan pohjoisilla leveysasteilla kasvavat luonnonmarjat sisältävät erityisen runsaasti terveydelle edullisia ainesosia, kuten vitamiineja, flavonoideja, hivenaineita ja antioksidantteja. Marjat koostuvat pääasiassa vedestä, jota niissä on 80 – 90 % tuorepainosta. Kuiva-aineista suurin osa on hiilihydraatteja sekä orgaanisia happoja. Proteiinia ja rasvaa marjoissa on vain vähän. Koska marjoissa on vain vähän rasvaa ja runsaasti vettä, saadaan niistä vain niukasti energiaa. Pääosa marjojen energiasta tulee luontaisista sokereista.

Marjojen terveysvaikutuksia tutkitaan vilkkaasti, ja alinomaa ilmestyy uusia, marjojen käytön lisäämistä puoltavia tutkimustuloksia. Toistaiseksi EU:ssa ei marjoille ole hyväksytty terveysväitteitä, mutta monille marjojen sisältämille vitamiineille ja hivenaineille hyväksyttyjä terveysväitteitä on lukuisia. Marjojen käyttöä puoltavat lukuiset eri tekijät yhdessä, kuten alhainen energiasisältö, vähäinen natriumin määrä, ravintokuitupitoisuus, vitamiinit, hivenaineet ja fenoliset yhdisteet.
Marjoja suositellaan syötäväksi päivittäin vähintään 2 desilitraa; siten saa huomattavan määrän eri vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä hyvinvointia tukevia polyfenoleja, mutta vain vähän energiaa.