Ravintokuitu
torstai 02.04.2020
Imeytymättömiä hiilihydraatteja kutsutaan ravintokuiduksi. Vaikka elimistö ei pysty hajottamaan sitä imeytyvään muotoon, on kuidulla monia tärkeitä tehtäviä ihmisen ruoansulatuskanavassa. Liukenematon kuitu ylläpitää suoliston toimintaa, edistää hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa ja auttaa painonhallinnassa. Liukeneva kuitu hidastaa veren sokeritason nousua aterian jälkeen ja lisää kolesterolin poistumista elimistöstä.
Marjoissa on sekä liukenematonta että liukenevaa kuitua, pektiiniä. Marjat ovatkin kauran ja kasvisten ohella tärkeitä liukenevan kuidun lähteitä ruokavaliossa. Pektiinipitoisuus on suurin vähän raaoissa ja juuri kypsyneissä marjoissa. Suositeltava saanti ravintokuidulle on 25–35 g/vrk.
Tuoreiden marjojen ravintokuitupitoisuus on n. 3–6 g/100 g.
Kiantaman kuivatuissa marjoissa ja marjajauheissa on runsaasti ravintokuitua, jopa 30 g/100 g. Kysy tuotekohtaiset tiedot myynniltämme.