Vitamiinit ja hivenaineet

torstai 02.04.2020

Useista marjoista saa runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini on marjojen tunnetuin antioksidantti. Se suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta, ehkäisee väsymystä sekä edistää kalsiumin ja raudan imeytymistä. C-vitamiini on myös välttämätön solujen tukiaineen kollageenin muodostumiselle.

C-vitamiini tehostaa E-vitamiinin antioksidanttisia vaikutuksia. C-vitamiinia on runsaasti varsinkin tyrnimarjassa, mustaherukassa, lakassa ja pihlajanmarjassa. EU:n saantisuositus aikuisille on 80 mg C-vitamiinia vuorokaudessa.

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina suojaten soluja ja elimistön rasvahappoja aineenvaihdunnassa syntyvien vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta. E-vitamiini on yleisnimitys useille samankaltaisille molekyyleille. Myös E-vitamiinia on marjoissa runsaasti, varsinkin tyrnimarjassa, lakassa ja mustaherukassa. Suositeltava saanti on aikuisille 12 mg E-vitamiinia vuorokaudessa.

K-vitamiinia on marjoissa myös runsaasti. K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka edistää veren normaalia hyytymistä sekä luiden pysymistä normaaleina.

Useat marjat ovat luontaisesti hyviä kaliumin ja mangaanin lähteitä.

Kuivattujen marjatuotteiden hivenaine- ja vitamiinipitoisuudet ovat moninkertaisia tuoremarjoihin verrattuna, koska kuivaamisessa marjoista poistuu vettä. Siksi kuivatut marjat ja marjajauheet ovat erinomainen lisä jokapäiväiseen ruokavalioon.