Marjanpoimijoiden toiminnasta aiheutunut keskustelua

maanantai 19.09.2022

Suomussalmella
19.9.2022

 

Viime päivinä on mediassa uutisoitu ja sosiaalisessa mediassa puhututtanut valitettava ja monia järkyttänyt tapahtuma, jossa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden on todettu paistaneen supikoiraksi varmennettua koiraeläintä nuotiolla. Paikalta otetuissa kuvissa eläin on nostettu Kiantaman marjalaatikkoon. Tapaukseen liittyvät marjanpoimijat ovat Kiantamalle marjoja alihankkijana toimittavan yrittäjän palveluksessa.

Asiasta liikkuu monenlaisia huhuja ja epävarmaa tietoa. Poliisi, valvojaeläinlääkäri ja ympäristöviranomaiset ovat tutkineet tapahtunutta ja niiltä osin asia on loppuunkäsitelty eikä asiaan liity mitään rikosta. Tapaus on luonnollisesti järkyttänyt niin elintarvikehygieniasta huolestuneita kuluttajia kuin eläintenystäviä.

Mitään vaaraa Kiantaman valmistamille marjatuotteille ei tapahtuneesta aiheudu. Marjatuotteemme valmistetaan BRC-sertifioidun laatujärjestelmän mukaan ja niiden laatua valvotaan tuotannon eri vaiheissa monenlaisin analyysein.

Koiraeläinten valmistaminen ruoaksi ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin ja on aivan ymmärrettävää, että ajatus järkyttää monia. Ulkomaalaisia marjanpoimijoita on toiminut Suomessa jo vuosien ajan eikä kulttuurien yhteentörmäyksiltä ole voitu välttyä. Poimijat ovat saaneet koulutusta suomalaisesta lainsäädännöstä, käytöstavoista ja käytännön asioista, mutta ihan kaikkea ei ohjeistuksissakaan ole osattu ennakoida. Tapahtunutta on nyt käyty läpi yrityksellemme marjoja suoraan tai alihankkijoiden kautta toimittavien marjanpoimijoiden kanssa ja tapahtumaan liittynyt marjalaatikko hävitetty. Toivomme, ettei mitään vastaavaa enää jatkossa pääsisi tapahtumaan.

Pahoittelemme omalta osaltamme aiheutunutta mielipahaa ja järkytystä.

Kiantama Oy
Vernu Vasunta