meille on tärkeää olla luotettava yhteistyökumppani ulkomaisille marjanpoimijoille

keskiviikko 17.05.2023

Näin marjanpoimintakauden lähestyessä on tärkeää varmistaa, että voimme jatkossakin saada ulkomaisia marjanpoimijoita Suomeen ja kotimaiset metsämarjat talteen ja käyttöön vastuullisesti. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden asemasta on käyty paljon keskustelua eri medioissa ja on hyvä, että esiin nousseet epäkohdat selvitetään perin pohjin.

Omalta osaltamme olemme pyrkineet kriittisesti arvioimaan toimintaamme Suomeen kutsuttujen marjanpoimijoiden suhteen. Olemme myös selvittäneet kaikki mediassa esitetyt väitteet ja niiden taustat. Vastuullinen marjanhankinta on perusedellytys yrityksemme toiminnalle, joten meille on tärkeää olla luotettava yhteistyökumppani ulkomaisille marjanpoimijoille ja kehittää olosuhteita ja koko marja-alan toimintaa entistä läpinäkyvämmäksi.

On selvää, että kehitettävää on. Seuraavien kehityskohteiden osalta olemme jo ryhtyneet toimenpiteisiin:

  • Valvomme paremmin poimijoiden rekrytointiprosessia ja koulutusta paikan päällä Thaimaassa.
  • Lisäämme tarkastuskäyntejä poimijoiden majoituspaikkoihin satokauden aikana. Lisäksi tarjoamme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme mahdollisuuden tehdä omia auditointejaan.
  • Rohkaisemme poimijoita aktiivisesti ilmoittamaan havaituista epäkohdista suoraan Kiantamalle helppokäyttöisen viestikanavan kautta.
  • Olemme esittäneet ulkoministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön edustajille ajatuksen minimiansiovaatimuksen nostamisesta, mikä mahdollistaisi poimijalle paremman ansiotason riippumatta heidän keräämästään sadosta.

SUURI OSA POIMIJOISTA PALAA VUODESTA TOISEEN

Kiantama on kutsunut Suomeen tuhansia thaimaalaisia marjanpoimijoita vuodesta 2007 lähtien. Vuosittain suuri osa poimijoista on aiemmilta vuosilta tuttuja, jotka ovat olleet tyytyväisiä marjanpoimintaan, ansioihinsa ja olosuhteisiin Suomessa.

Yhteistyökumppanimme ovat kouluttaneet marjanpoimijat etukäteen ja kertoneet heille arviot tulevan satokauden marjahinnoista. Jokaisen poimijan on ollut mahdollista rahoittaa suurin osa matkakuluistaan Kiantaman myöntämällä korottomalla lainalla. Satokauden aikana olemme tehneet poimijoille kyselyn, jolla olemme selvittäneet tyytyväisyyttä, mahdollisia epäkohtia, ruoan laatua ja jaksamista, ja esiin nousseet epäkohdat olemme pyrkineet korjaamaan mahdollisimman pian. Marjanpoimijoiden majoituspaikoissa olemme toteuttaneet viranomaistarkastusten lisäksi yrityksen sisäisiä tarkastuskäyntejä.

Olemme pyrkineet tarjoamaan kaikille mahdollisuuden hyviin poiminta-ansioihin: olemme sijoittaneet poimijat alueille, joissa marjasato tiedetään hyväksi sekä seuranneet ja tukeneet uusien poimijoiden edistymistä. Lisäksi kaikilla alueilla on sadonetsijä, joka on auttanut poimijaryhmiä löytämään hyviä poimintapaikkoja. Poimintaan käyttämänsä ajan poimijat ovat määritelleet itse.

Erityisesti on noussut esiin keskustelu poimijoiden ansiotasosta. Kaikille marjanpoimijoille taataan Suomessa vähintään Schengen-viisumisäännöstön mukainen minimiansio, jota poimijoiden osalta on noudatettu. Poimitusta marjamäärästä sitten riippuu, paljonko poimija pystyy ansioistaan säästämään kotiin vietäväksi. Minimiansion määrittävät Suomen viranomaiset, käytännössä ulkoministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö.