Päivitystä poimijatilanteeseen
torstai 16.05.2024
Tulevalla satokaudella poimijat työsuhteisia
Suomen ulkoministeriö ilmoitti maaliskuussa, ettei Thaimaasta tuleville luonnonmarjanpoimijoille myönnetä turistiviisumeita tulevalle kesälle. Marjanpoimijat on palkattava työsuhteeseen ja he tarvitsevat maahantuloon työluvan. Työsuhteisuus nostaa yritysten kustannuksia merkittävästi, mutta tuo poimijoille työsuhteen mukanaan tuoman turvan. Viranomaisten mielestä turistiviisumin käyttö marjanpoimijoiden kutsumiseen kolmansista maista ei ole mahdollista myöskään tulevaisuudessa.
Alustavien tietojen mukaan Suomeen olisi saapumassa 1000–1500 poimijaa Thaimaasta tulevana satokautena. Vuonna 2023 poimijoita oli n. 2000 ja vuonna 2022 n. 4000.
Myös Ruotsiin tulevien thaipoimijoiden määrä arvioidaan olevan reilusti pienempi kuin vuonna 2023. Toistaiseksi marjanpoimijoiden työlupahakemuksia on Ruotsissa tullut 2207 kpl, kun viime vuonna poimijoita oli kaikkiaan 5372. Yhtään työlupahakemusta ei ole vielä hyväksytty (tilanne vko 19).
Thaipoimijat ovat viime vuosina keränneet 80–90 % Suomen ja Ruotsin luonnonmarjoista. Se, kuinka paljon poimijoita mahdollisesti olisi tulossa muualta EU-maista tai Schengen-alueelta, jää nähtäväksi. Poimijoiden vähäinen määrä tulee pienentämään Suomesta ja Ruotsista kerättävän marjan määrää, vaikka metsämarjasato olisi erinomainen. Tässä vaiheessa on vielä liian aikaista arvioida kesän 2024 satoa.
Uusi aikakausi marjanpoiminnassa
Viranomaisilla on tarvetta uudistaa marjanpoimijoihin liittyvää lainsäädäntöä. On katsottu, että tarvitaan lisäsäätelyä suojelemaan erityisesti kolmansista maista, kuten Thaimaasta, tulevia marjanpoimijoita. Työ- ja elinkeinoministeriön 15.5. julkaisemassa tiedotteessa ministeriö näkee kausityöviisumin jatkossa ainoana vaihtoehtona poimijoiden saapumiselle, kuten missä tahansa maatalouden kausityössä.
Jokaisenoikeudet säilyvät ja Suomeen voi edelleen saapua marjanpoimijoita muista EU-maista tai Schengen-alueelta, kunhan maahantulon edellytykset täyttyvät. Suomessa voi siis edelleen poimia vapaasti marjoja myyntiin ja teolliseen käyttöön ilman työsuhteisuutta. Valtaosa kolmansista maista tulevista poimijoista tullee siis kuitenkin jatkossa toimimaan maatalouden kausityöluvalla.
Luonnonmarja-alan yritysten kannalta työsuhteisuuteen siirtyminen nostaa kustannuksia ja aiheuttaa paineita luonnonmarjojen hintojen nostamiselle. Alan yritysten kannattavuus on viime vuosina heikentynyt ja työsuhteisuuteen perustuva marjanhankinta aiheuttaa lisähaasteita kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen, ellei kohonneita hankintakustannuksia pystytä siirtämään lopputuotteen hintaan.
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan uutta oikeudellista sääntelyä tullaan kehittämään loppuvuoden aikana ja lopullinen tulevaisuuden toimintamalli saadaan käyttöön poimintakaudelle 2025. Työsuhteisesta poiminnasta kertyviä kokemuksia kesältä 2024 pyritään hyödyntämään lainsäädännön kehittämisessä.
Lisätietoa: Työ- ja elinkeinonministeriön luonnonmarjanpoimijoiden aseman parantamista koskeva selvitys, 2024